Mniszek lekarski.
Złoto z polskiej łąki - czyli mniszek lekarski.
Dmuchawce, latawce, wiatr, któż z nas nie zna polskiego mlecza, czyli mniszka lekarskiego. Jest to roślina rozmnażająca się samoczynnie, pięknie żółcąca nasze trawniki, sady i ogrody. Niewielu z nas wie, jakie dobrodziejstwo posiada tuż pod swoim domem. Mniszek lekarski jest złotem z polskich łąk i pól. Jego cudowne właściwości odtruwające, przyspieszające gojenie ran, wzmacniające odporność oraz zabezpieczające nas przed dolegliwościami ze strony układu krążeniowego, możemy wykorzystać na co dzień. Mniszek lekarski obfituje w bogactwo soli mineralnych i witamin. Dzisiaj przedstawię Państwu mój sprawdzony sposób na przyrządzenie syropu z mniszka lekarskiego. Będziemy potrzebowali: 450 żółtych, dobrze rozwiniętych główek mniszka, zbieranych najlepiej rano przed intensywnym słońcem, 1 litr źródlanej wody, 1 litr prawdziwego miodu i jedną cytrynę, która musimy sparzyć i bardzo starannie wyszorować. Gdy już przynieśliśmy do domu zebrane główki mlecza rozsypmy je na białą ściereczkę lub białe kartki, aby umożliwić żyjątkom wyjście spomiędzy płatków naszych kwiatów. Zostawmy je tak na około godziny. Następnie przełóż kwiaty do dużego rondla, zalej je litrem wody i gotuj na bardzo małym ogniu przez około 20 minut. W międzyczasie delikatnie je ugniataj, aby jak najbardziej ubić je na dnie. Po 20 minutach dodaj wyparzoną i pokrojoną w cieniutkie plasterki cytrynę razem ze skórką. Uważaj, aby nie było pestek, dodadzą nieprzyjemnego, gorzkawego posmaku. Po około 12-16 godzinach odciśnij kwiaty przez ściereczkę. Powinieneś uzyskać lekko bursztynowy napar. Płyn połącz z miodem delikatnie podgrzewając na gazie. Nie możesz doprowadzić do wrzenia, aby nie zniszczyć leczniczych właściwości miodu. Gotowy syrop mniszkowy zwany miodkiem mniszkowym przelej do szerokich słoiczków i przechowuj z dala od światła słonecznego np. w papierowej torbie. Miodek mniszkowy możesz stosować profilaktycznie jako naturalny wzmacniacz odporności. Zjadaj dziennie jedną łyżkę tego specyfiku i ciesz się dobrym samopoczuciem i zdrowiem nawet w tracie jesiennej szarugi. Miodek mniszkowy możesz również podawać dzieciom powyżej 6 roku życia w adekwatnie mniejszej porcji.
Komentarze
Prześlij komentarz