Syrop z kwiatów bzu czarnego.
Bez czarny zalecany jest w przeziębieniach i innych chorobach, którym towarzyszy podniesiona temperatura. Wzmacnia odporność, oczyszcza organizm z toksyn, działa moczopędnie. Herbata z dodatkiem syropu łagodzi bóle migrenowe.
Syrop z kwiatów bzu jest idealnym dodatkiem do napojów.
Do wykonania syropu potrzebujemy 40 w pełni rozwiniętych baldachów kwiatu czarnego bzu, kilogram cukru i łyżeczkę kwasku cytrynowego.
Kwiaty zrywamy w słoneczny dzień, aby były bardziej aromatyczne. Oczyszczamy z owadów i płuczemy. Opłukane kładziemy na białym płótnie (kolor biały przyciągnie owady które przeoczyliśmy). Cukier zalewamy litrem wody i podgrzewamy do momentu, aż powstanie syrop. Dodajemy kwasek cytrynowy i kwiaty. Odstawiamy na 24 godziny. Po upływie 24 godzin bez odciskamy, syrop przesączamy przez płótno, ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gorący przelewamy do butelek i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Komentarze
Prześlij komentarz